Start Hyrljud
Speakerljud
Scenljud
Portabelljud
Trådlöst
Musikinspelning Ljudinstallation ÖvrigtFöretaget
Privat

Speakerljud


Alla ska kunna höra allt speakern säger utan att någon tycker det är för starkt!

Det kan väl inte vara så märkvärdigt med en ljudanläggning utomhus för ett idrottsevenemang, det är väl bara att ta ett par vanliga PA-högtalare och sätta upp och köra! - Så är det vanliga tänkesättet. Problemet är bara att det är nästan omöjligt att uppfylla ovanstående krav om evenemanget är lite större. Antingen blir det olidligt starkt i närheten av högtalarna eller så hörs det dåligt på distans. Jämn täckning över en större yta är svårt med vanliga högtalare om man inte har många. Men ett annat problem dyker upp när man har flera högtalare och placerar dessa långt isär. Då blir det lätt ekoeffekter av ljud som "kommer efter" där man hör mer än en högtalare.

En kostnadseffektiv lösning på allt detta är att täcka in hela området med bara en ljudpunkt (om det är möjligt). I den punkten måste man då ha högtalarna högt över marken, eller använda högtalare som strålar ut ljudet på annat sätt än vanliga högtalare, sk LineArray.


Ljudvagnen som presenteras nedan är en anläggning med kapacitet för stora ytor. Men firman har diverse annan utrustning för utomhusljud och först presenteras en lite mindre, men välljudande, och ännu billigare anläggning för ytor upp mot 1 hektar eller så.Stativanläggning med batteridrift


Anläggningen utgörs i grunden av ett par korta LineArray högtalare i vattentåligt utförande och batteridriven förstärkarlåda. Lådan innehåller ett batteri med kapacitet för drift minst en hel dag, slutsteg, mixer, kompressor, mottagare för trådlös mikrofon, Bluetoothmottagare, spänningsomvandlare, och kan efter behov kompletteras med andra alternativ.

Bilden till vänster visar en form av ”fullversion” med en totalhöjd på ca 5,5 m. De två LineArray högtalarna, här monterade över varandra för akustisk koppling, ger en spridning uppåt 180 grader i huvudriktningen och är kompletterade med en tratthögtalare för riktat ljud åt annat håll.

Bashögtalaren avlastar de andra högtalarna från bas så att musik kan spelas relativt starkt. Baslådan och förstärkarlådan utgör också samtidigt tyngder så att stativet klarar hög vindstyrka.


Bilden till höger visar en uppställning på ett lägre stativ (3,7 m totalhöjd) och utan bashögtalare. Högtalarna är här riktade åt två håll och ger även ensamma ok musikljud men det går inte att spela musik alls så starkt som med extra bashögtalare.

Om det passar bättre kan man också sätta var sin högtalare på ett eget stativ och kanske komplettera med bashögtalare.Stativanläggningen hyrs ut uppsatt på plats och klar att använda.

Transportkostnad
25 kr/mil


Då den kan konfigureras på många olika sätt går det inte att ange ett fast pris. Men den är alltid billigare än Ljudvagnen med motsvarande utrusning.

 Exakt pris på förfrågan.Ljudvagnen

Framtagen med utgångspunkt från tesen i början och är främst avsedd för speakerljud vid idrottstävlingar och liknande evenemang. Kapaciteten är tillräcklig för flera tusen personer, eller en yta upp mot ca 5 hektar, beroende på typ av evenemang. Men självklart passar denna mobila ljudvagn utmärkt även i mindre sammanhang. Se nedan för div exempel. Vagnen kan i första hand ses som ett flyttbart högtalartorn med möjlighet att frakta och inhysa utrustning. Dessutom finns samtidigt möjligheten att använda den som speakerkur.


Unika egenskaper
 • Ett relativt stort evenemang kan täckas in med bara en högtalarplats - Störande ekon från utspridda högtalare elimineras därmed helt.

 • Hornhögtalare som kan hissas 8 m över marken och/eller Line Array högtalare som tillval för HiFi-kvalitet - Möjliggör ljudspridning över stor yta utan att det blir för starkt i närområdet.

 • Integrerad speakerkur - Klar att använda vid behov. Fönster på tre sidor och plats för 1-2 personer.

 • Batteri- eller nätdrift - Full funktion utan nätström i de flesta konfigurationer. Flexibelt vid placering och tryggt för evenemang som är beroende av speaker.

 • Lågt uthyrningspris - Oslagbart pris/funktion/prestanda-förhållande!


Grundutförande med 15" bashögtalare och 7 st hornhögtalare i toppen. Nivån i de olika högtalarna kan justeras och riktas för att ge önskad spridning på olika ytor. Ger kraftfullt och tydligt ljud för tal och fungerar hyfsat för bakgrundsmusik och liknande. Denna konfiguration är normalt batteridriven.
Vagnen här med högtalartillval nr 1
1 st 2,7 m lång LineArray (den vita).
Denna högtalare ger tillsammans med 15" basen HiFi-ljud i en 90 graders sektor i framrikningen och i princip konstant ljudnivå för tal från 0-75 m för att däröver avta på vanligt sätt. Kan drivas från batteri eller elnät och kan spela lite starkare med nätdrift.

På bilden finns även högtalartillval nr 2

2 st 1,4 m LineArray snett bakåt sidorna (svarta).
Tillval 1 och 2 ger tillsammans HiFi-ljud i stort sett 360 grader runt vagnen och kan drivas från antingen batteri eller nätström, med möjlighet till starkare ljud vid nätdrift. Dessa korta LineArrays ger dessutom i kombination med 15" basen riktigt kraftfull basåtergivning, även på lite längre avstånd, utan att det blir påfrestande starkt i närområdet.
Här är vagnen även utrustad med högtalartillval nr 3
2 st ytterligare basar på marken. Basarna är till för att få riktigt kraftfullt musikljud
på längre avstånd tillsammans med 2,7 m LineArray. Ger rejält tryck i t ex uppvärmningsmusik en bit ifrån vagnen. Men dom ger också överdriven bas i närområdet och bör därför endast användas när publik finns på ett avstånd av ca 15 m eller mer. För att driva dessa basar med full styrka behövs nätström.

På denna bild, liksom på den i mitten, syns också ett par hornhögtalare i toppen. Hornhögtalare kan valfritt sättas upp tillsammans med tillvalshögtalare och i så fall konfigureras på olika sätt. T ex som batteridriven backup om övriga högtalare drivs med nätström och riskerar att tystna p g a strömavbrott.
Interiörbild från speakerkuren. Full ståhöjd för normallånga personer och två kan stå i bredd (ca 1,4 m invändig bredd). Ståhöjd över mark är ca 50 cm vilket gör att man ser över en publikmassa. Kan även utrustas med hög barstol vid behov.


Uthyrning

Ljudvagnen hyrs ut uppsatt och klar att använda. Arbetsområde är i huvudsak Dalarna (men kan vara var som helst).
Med ljudkällor enl grundkonfiguration sköts allt vanligtvis av speakern själv eller automatiskt. Då kan resa debiteras till lämplig plats under väntetiden - Alternativt debiteras närvarotid vid behov. Om vagnen behöver flyttas eller om det skulle åtgå onormalt lång tid för monteringen debiteras extra monteringstid.


Grundpris = 1500 kr/dag inkl moms!


Detta gäller Ljudvagnen med grundutrustning (se nedan) inkl normal upp- och nedmonteringstid.
Om vagnen kan stå kvar uppmonterad inom bevakat område är priset 1200 kr för nästföljande dagar.
 
  Pristillägg
Transport av Ljudvagnen 40 kr/mil
 
Resa under ev väntetid 25 kr/mil
Alternativt vid behov:Närvarotid 200 kr/tim
Ev extra monteringstid 300 kr/tim

Högtalartillval
Tillval nr 1 = 2,7 m LineArray  500 kr - Rekommenderas!
Tillval nr 1+2 = 2,7 m LineArray + 2 st 1,4 m LineArray  1250 kr
Tillval nr 3 = 2 st 2x15" Bashögtalare  250 kr

Övrig tillvalsutrustning
Extra trådlös handmikrofon  250 kr
Trådlös headsetmikrofon  300 kr
Annan övrig utrustning  Pris på förfrågan

Hör av dig och beskriv uppdraget för att få ett exakt pris!
Målsättning är nöjda och gärna återkommande kunder som ser att de får
betydligt mer för pengarna jämfört med andra alternativ!Grundutrustning
(ingår i grundpris 1500 kr/dag)
 • Ljudvagnen - Med högtalarlyft, 15" bashögtalare, 7 st hornhögtalare som kan hissas 8 m över marken och batteridrivet förstärkeri.
 • Ljudkällenhet - antingen:
  1. Fast - Placeras i vagnen och har en trådlös mikrofon med lång räckvidd (typ minst 100 m), vanlig sladdmikrofon, samt möjlighet att spela musik från t ex telefon, dator, eller CD och musiken kan dämpas automatiskt vid prat. Lämplig vid stor rörlighet av speakern eller när automatisk reglering av musik önskas. Talkompressor och limiter finns inbyggda för tydligt och bra ljud.
  2. Flyttbar - Lämplig när speaker själv vill styra och mixa musikuppspelning. Liten och mycket enkel att sköta. Enheten placeras på valfri plats = Direkt i vagnen, eller upp till flera hundra meter därifrån med trådlös överföring. Vanlig sladdmikrofon eller headsetmikrofon, trådlös mikrofon med ca 50 m räckvidd från enheten, CD-spelare, samt en mycket lättskött mixer, ingår som standard. Extern ljudkälla, t ex dator eller telefon, kan enkelt anslutas. Talkompressor och limiter finns inbyggda för tydligt och bra ljud.

Högtalartillval
(priser och beskrivning se ovan)Övrig tillvalsutrustning
(pris på förfrågan)

Flera trådlösa (eller trådbundna) mikrofoner eller headset med extra lång räckvidd vid behov, utrustning för rapportering via mobiltelefon eller kommunikationsradio, mixers av olika slag m m. Hör av dig, det mesta går att ordna!
Övrig utrustning för speakerljud

Ovan visade anläggningar är de som oftast används. I vissa sammanhang kan det behövas högtalare på flera platser för fullgod täckning och ibland kanske det behövs flera separata ljudanläggningar på samma evenemang och då kan dessa anläggningar komplettera varandra. Men det finns också div annan utrustning för ändamålet, högtalare av olika typer, stativ, förstärkare, trådlösa länkar m m.

Vid evenemang med mycket störljud (t ex motortävlingar) eller vid större bilbingo finns också möjlighet att sända ut speakerljudet på vanliga FM-bandet med en lågeffektsändare. För detta behöver man i god tid före söka tillfälligt sändningstillstånd hos Post- och telestyrelsen för s k "förlängd högtalare".


Ta kontakt för vidare resonemang om du har funderingar!


Det går alltid att hitta större och bättre...
Men kan du hitta lika prisvärt?


Verksamheten vänder sig gärna till dig som inte har en fet budget men ändå vill ha bra kvalitet!


Exempel och referenser


Vansbro Swimrun
tyvärr ingen bild.


Vansbro Marathon tyvärr ingen bild.


HJS-Vansbro OK   Älgdrevet m fl orienteringstävlingar
Bygdetrav Dala-Järna   Filmklipp

Det går alltid att hitta större och bättre...
Men kan du hitta lika prisvärt?


Verksamheten vänder sig gärna till dig som inte har en fet budget men ändå vill ha bra kvalitet!

© Firma Henrik Källbäcks - Ytteråker 6 - 78692 Dala-Järna - Tel 070-362 58 59